Samenwerking Dura Vermeer Regio Midden West en Het Jeroen Pit Huis

Dura Vermeer bouwt ontbrekende schakel in zorg voor chronisch ernstig zieke kinderen

Dura Vermeer Renovatie Midden West werkt mee aan de realisatie van Het Jeroen Pit Huis, een uniek zorgcentrum op het terrein van Amsterdam UMC. Een plek waar chronisch ernstig zieke kinderen en hun families zich thuis kunnen voelen. Directeur André Köster blikt samen met Emilie van Karnebeek, voorzitter en een van de initiatiefnemers van het project, vooruit op de bouw van dit bijzondere pand.

“Het is een geheel nieuw zorgconcept”, legt initiatiefnemer Emilie uit. “We willen de overstap van het ziekenhuis naar huis veiliger, makkelijker  en duurzamer maken voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun ouders. Eigenlijk een transitiehuis dus.” Emilie legt uit dat het nu voorkomt dat kinderen weken, maanden en soms zelfs jaren in het ziekenhuis liggen omdat ze hoogwaardig verpleegkundige zorg nodig hebben die thuis niet te organiseren is. “Het is een gigantische opgave voor ouders en het kan een gezin volledig ontwrichten. We willen kinderen die noodgedwongen te lang in het ziekenhuis liggen een plek bieden in Het Jeroen Pit Huis. Hier kunnen ze samen met hun ouders, broertjes en zusjes leren omgaan met hun ziekte in een huiselijke setting. Zo kunnen ze met zelfvertrouwen die zorg thuis zelf voortzetten.” De verwachting is dat families tussen de drie weken en drie maanden in de zorginstelling verblijven. “Aan het begin van de opname maken we samen een transitieplan, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren voor het gezin om samen, gesterkt, naar huis te kunnen.

Jeroen Pit

Het idee voor de zorginstelling is afkomstig van de zus van Emilie. Zij werkte 7 jaar geleden als kinderarts in Canada en stuitte daar op een vergelijkbaar zorgconcept. “Ze wilde samen met mij eenzelfde soort instelling opzetten in Nederland. In het begin leek het een utopie, maar we vonden al snel vruchtbare aarde bij het AUMC”, vertelt Emilie opgetogen. Het onderwerp is voor haar geen ver-van-haar-bed-show. Ze weet als geen ander wat de impact kan zijn van ernstige ziekte binnen een gezin. Haar man, Jeroen Pit, overleed in 2012 na een lange strijd tegen kanker. “Ik weet hoe verschrikkelijk het is als iemand van wie je houdt zo ziek is. Het zal je kind maar overkomen. Ik besloot direct mijn tanden hierin te zetten.” De zorginstelling draagt de naam van haar overleden man. “Zijn gedachtegoed reflecteert in dit project. Jeroen was een krachtige optimistische man met een groot hart. Een echte familieman die iedereen het beste gunde. Door het project met een deel van zijn erfenis te financieren geef ik zijn gedachtegoed letterlijk door aan anderen. Ik vind het mooi en fijn dat zijn naam daarmee voortleeft.”

Checklist

Directeur André Köster is trots dat Dura Vermeer is geselecteerd om de bouw van het bijzondere project uit te voeren. “Maatschappelijke betrokkenheid staat bovenaan ons lijstje als het gaat over onze toekomstvisie. We willen als aannemer een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij met de projecten die we uitvoeren. We vinden het ontzettend mooi dat wij dat met de bouw van Het Jeroen Pit Huis kunnen doen. Hier worden wij echt warm van.” Emilie legt uit dat haar team unaniem heeft gekozen voor Dura Vermeer. “Dura Vermeer kwam als beste uit de bus op onze gehele checklist.” Een checklist met best wat uitdagingen. “We hebben een beperkt budget dat volledig bestaat uit giften. Meer is er simpelweg niet dus voor die prijs moet het gebeuren”, legt Emilie uit. Ook de tijd is beperkt. De bouw moet eind dit jaar opgeleverd worden. Emilie: “We hebben een strakke deadline omdat het Lindenhofje, een andere zorginstelling voor ernstig zieke kinderen, de deuren sluit. Wij moeten open zijn als zij dichtgaan, anders zijn er kindjes die nergens anders heen kunnen.”

Naast praktische aspecten zocht Emilie ook naar het juiste gevoel bij een bouwer. Ook die match werd gevonden bij Dura Vermeer: “We hebben dezelfde normen en waarden, opereren als familiebedrijven en ik voelde dat Dura Vermeer intrinsiek gemotiveerd was om deze droom te verwezenlijken. Het was meer voor ze dan een opdracht binnenhalen, ze wilden zich echt verbinden aan het doel.” André knikt instemmend mee: “We zijn toegewijd en voelen een grote verantwoordelijkheid dit voor elkaar te boksen.”

Uitdaging

Dat ‘voor elkaar boksen’ is best een flinke uitdaging. André: “Technisch is het geen ingewikkeld project, maar tijdsbeheer is van groot belang en we zitten vast aan een strak kostenplaatje. Dat neemt wel spanning met zich mee, maar ik ben ervan overtuigd dat we er samen uitkomen. Als tijdens de bouw iets toch duurder uitvalt, zoeken we samen naar een oplossing. Onze teams zijn nauw met elkaar verbonden, de lijnen zijn kort en de communicatie helder.” Ook Emilie kijkt vol vertrouwen naar de samenwerking en de bouw die eind maart van start gaat: “Het voelt alsof we één team zijn. We hebben dezelfde toewijding en drive om dit te laten slagen en ik vertrouw honderd procent op de mensen van Dura Vermeer.”

Droom

De eerste paal gaat op 25 maart de grond in. “Totaal onwerkelijk dat het eindelijk begint”, zegt Emilie met een grote glimlach. “Geweldig, maar soms ook eng. We kunnen ons geen fouten veroorloven. Het moet voor de kinderen en hun ouders perfect zijn.” Het Jeroen Pit Huis wordt een vrijstaand gebouw met op de begane grond acht huiselijke familie-appartementen in het te ontwikkelen Health Park van Amsterdam UMC. Een soort hoeve, legt Emilie uit, die allerminst op een zorginstelling lijkt. “Er zijn geen liften want die heb je thuis ook niet, het is niet steriel maar kleurrijk en gezellig en de appartementen hebben alle gemakken die je thuis ook hebt. We willen dat de zieke kinderen maar ook hun broertjes en zusjes zich echt thuis voelen.” De ultieme droom is om bij elk academisch ziekenhuis een  transitiehuis neer te zetten. Emilie: “Elk ernstig ziek kind heeft daar recht op, of je nou in Amsterdam woont of in Groningen. Ik ga er alles aan doen wat ik kan om dat mogelijk te maken.”

Aan de vooravond van de bouw kijken zowel Emilie als André met spanning uit naar de uitvoeringsfase van dit bijzondere project. “Iedereen zegt wat zal je trots zijn, maar ik denk vooral: er moet nog heel veel gebeuren. Als het gebouw er staat gun ik mezelf de tijd om trots te zijn”, aldus Emilie. “Geloof mij, dit jaar gaan we trots uitstralen”, voegt André toe, “we gaan dit samen doen.”

 

Het Jeroen Pit Huis
JCI-logo

Het Jeroen Pit Huis heeft, als onderdeel van het Amsterdam UMC, het JCI-Keurmerk voor de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg, het onderwijs en het onderzoek. Het kwaliteitskeurmerk is toegekend door Joint Commission International (JCI), een internationaal accreditatieorgaan voor de gezondheidszorg.

JCI gaat uit van ‘continu willen verbeteren’ en heeft bij de toetsing van Het Jeroen Pit Huis de huiselijke setting als uitgangspunt genomen.

JCI toetst aan de hand van 1400 normen, door beoordeling van beleidsdocumenten, bezoek aan locaties en gesprekken met medewerkers en patiënten. Auditoren van JCI kijken daarbij naar de kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg, onderwijs, onderzoek en ook zorgondersteunende processen, zoals medische apparatuur, schoonmaak en (brand)veiligheid.

JCI is erkend door de World Health Organization (WHO) en opgericht om de kwaliteit, veiligheid en efficiëntie in de gezondheidszorg te verbeteren. Zij werken volgens een patiëntgericht normenkader waaraan zij organisaties toetsen en waarbij kwaliteit en (patiënt)veiligheid centraal staan. Met de accreditatie voldoen we aan de door IGZ en zorgverzekeraars gestelde eisen.