Ons huis gekozen tot zorggebouw van het jaar 2022!

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2022, op woensdagavond 12 oktober in het Keilepand in Rotterdam, is het Jeroen Pit Huis op het Amsterdam UMC-terrein bekroond als Zorggebouw van het Jaar 2022. De omgeving waarin ernstig zieke kinderen kunnen wennen aan de stap van ziekenhuis naar thuis is ontworpen door Concrete Architectural Associates.

Het Jeroen Pit Huis is een plek waar chronisch, ernstig zieke kinderen samen met hun familie de overstap van langdurig verblijf in het ziekenhuis naar het eigen huis kunnen voorbereiden. Ze worden omringd door medische, verpleegkundige en psychosociale zorg in een omgeving waar het leven verder zo normaal mogelijk verloopt.

Van het gebouw, vrijstaand op een groen deel van het Amsterdam UMC-terrein, heeft Concrete de plattegrond programmatisch opgeschoond en herbouwd met het doel van het Jeroen Pit Huis voor ogen. Hiermee kon de hele medische toerusting van een ziekenhuis in een thuisomgeving worden ondergebracht. Het huis bestaat uit acht huiselijke familie-appartementen rond zorg- en gemeenschappelijke ruimten, als een klein dorpje.

Het ontwerp van Concrete kan beschouwd worden als een gebouw in een gebouw. Het omhullende gebouw is speciaal ontworpen door ontwerpende architecten Brique Architecten en uitvoerende architecten TPAGH architecten. Het gebouw dat in het hart van dat gebouw gerealiseerd is, is ontworpen door concrete op basis van het programma dat samen ontwikkeld is met Stichting Het Jeroen Pit Huis, Stichting VanKarnebeek4Kids, Amsterdam UMC, Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis, Het Lindenhofje/Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam, en vele anderen…

Oordeel van de jury
Omdat Het Jeroen Pit Huis een nieuw concept is, is ook de architectuur nieuw. De jury waardeert het dat in deze relevante, vernieuwende typologie de architectuur op zich niet centraal staat en het interieur in de eerste plaats dienend is.

De programmatische opzet klopt met wat het doel van het huis is: een veilige en geborgen plek bieden, waar kinderen na langdurige ziekenhuiszorg samen met de rest van het gezin kunnen wennen aan de thuissituatie. Op knappe wijze hebben de architecten de ruimten in elkaar laten overvloeien, terwijl tegelijkertijd een huiskamergevoel is gecreëerd.

De tijdelijke bewoners kunnen kiezen of ze op zichzelf willen zijn of deelnemen aan het collectief. De appartementen worden ontsloten vanuit de belangrijkste sociale ruimten, als woningen aan een straatje of dorpsplein. De ‘woningen’ staan al los en de collectieve ruimte is zo ingedeeld dat iedereen er zijn plek kan vinden. De keuzevrijheden dragen bij aan vermindering van stress. Er zijn belevingsplekken en de kinderen kunnen er spelen en ontdekken.

Bij dit project heeft de jury zich tot slot afgevraagd of het ontwerp van oncrete voldoende ‘gebouw’ is om het uit te roepen tot Zorggebouw van het Jaar. De jury vindt van wel.

Andere genomineerden
Naast het Jeroen Pit Huis waren drie andere projecten genomineerd in deze categorie. Dat waren Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC, locatie AMC (Temp.architecture & studio Nuy van Noort), Isala Meppel (Vakwerk architecten) en Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen (Thoben & Minten en EGM architecten).

De inzendingen voor de prijs Zorggebouw van het Jaar 2022 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van innovatie. De jury bestond dit jaar uit Willemineke Hammer (EGM Architecten), Sheryl Leysner (sherylleysner), Jan Nauta (Studio Nauta), Vincent Panhuysen (KAAN Architecten), Maarten Terberg (EVA architecten) en Martine Vledder (SITE urban development).

Partners
Naast de prijs voor Zorggebouw van het Jaar zijn op 12 oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Ook is de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2022 bekend gemaakt.

Het Jeroen Pit Huis